På vissa förskolor sover barnen ute i sina vagnar. Man kan då känna ett behov av att köpa en speciell dagisvagn eller förskolevagn, det finns några saker som kan vara bra att tänka på.
Det första du behöver göra är att ta reda på om barnen sover ute på ditt barns blivande förskoleavdelning och du behöver också veta om det finns vagnar att låna som de kan sova i eller om du måste stå för vagn. En annan sak som är bra att veta är om det finns någon förvaring inomhus där man kan ställa undan vagnen över natten eller om du måste ta med dig vagnen hem varje dag. (Att lämna vagnen ute över natten är inte att föredra pga. mögelrisken).
Om det visar sig att ditt barn behöver en sovvagn till förskolan, kan du såklart välja att ta dit den vagn du (förmodligen) redan har. Sover barnet bra i vagnen och du kan tänka dig att lämna den ute under dagarna går det förstås jättebra. Vissa tycker att deras vagn är för fin eller dyr för att ställas ute och andra tycker kanske att barnet behöver en vagn bättre lämpad att sova i än den de har och då kan man känna behov av att köpa en speciell dagisvagn.
En populär typ av dagisvagn är äldre Emmaljunga, Brio och Teutonia kombi/duovagnar som ofta går att hitta begagnade för en femhundralapp. De har oftast ganska så rymliga och breda sittdelar, men längden ligger runt 90 cm, vilket kan bli trångt för en stor treåring. Ett annat tips är då Kronans äldre duovagn (från 2006 till 2011) som är lite längre med en ligglängd på ca 100 cm, den går också att hitta billigt om man har tur.
I de fall vagnen behöver fraktas till och från förskolan varje dag, antingen i bil eller för att köra barnet i vagnen, så kan de vagnar jag nämnde ovan kännas lite väl stora och tunga. Då väljer man ofta en något smidigare sulky. Vill man ha en sulky med fullt liggläge finns Teutonia Timmy/Junior och Kronan Sulky. Men många andra sulkys har nästan plant liggläge och funkar bra att sova i för de flesta barn tex. Emmaljunga Scooter/Scooter S, Brio Race/Spin, Crescent Compact/Compact 360 osv.
Även vissa trehjulingar går att få tag i billigt, tex. Urban Jungle. Nackdelar med trehjulingar som dagisvagn är att de oftast inte har uppfällbart fotstöd, vilket kan påverka en del barns sömn (men där känner du såklart ditt barn bäst). En trehjuling är också alltid med ostabil än en vagn med fyra hjul vilket gör att vagnen lättare välter om barnet ska klättra i och ur själv.
Risken för mögel i vagnen ökar alltid när man har barnvagnen ute såpass mycket och är det någonstans man inte vill ha mögel så är det i barnets sovmiljö. Jag rekommenderar därför att man alltid sätter på regnskydd på vagnen när den står ute. Om förskolan inte har tak där vagnarna står, så tryck på om att det ska byggas. Barnvagnen ska alltid förvaras inomhus på natten, antingen i ett förråd på förskolan (om det förrådet är ett kallförråd hade åtminstone jag valt att ta hem vagnen på helgerna). Om det inte finns något förråd så ta hem vagnen varje dag. Även bilen är en kall och fuktig plats så ta helst in vagnen från bilen varje dag. Du kan läsa mer om mögel i barnvagnar här.
Kanske behöver barnet också en rymlig åkpåse att sova i? Du kan läsa om långa åkpåsar här.
Hej, jag undrar om man kan ha en sulky som dagisvagn. Vet inte riktigt vad sulky innebär men det var en till salu för en billig peng.
mvh Esther
Hej!
Jag behöver tips om sulky och ståbräda.
Minstingen har växt ur sin kombivagn och nu är vi på jakt efter en sulky för transport till och från förskolan. Det är en 20-25min väg att gå. På hemvägen är ofta storebror väldigt trött efter en hel dag på förskolan så för att komma hem smidigt behöver vi ståbräds-funktion.
Vi har tidigare haft Bugaboo fox med ståbräda som vi varit otroligt nöjda med. Har du något tips på sulky?