Ja, detta är en vanlig men väldigt svår fråga. “Jag har ett äldre barn och ett till på väg, behöver jag köpa en syskonvagn eller är det en onödig utgift? Kommer den bara att bli stående?” Det är såklart högst individuellt hur behovet ser ut, men jag har nu sju månaders erfarenhet av livet med två barn och ska ge lite tips och berätta hur jag har tänkt.
Åldern på det äldre syskonet är såklart avgörande när man ska fatta ett beslut, men det är långt ifrån det enda som spelar in. Generellt kan man säga att de flesta barnen använder barnvagns tills de är runt tre år gamla. Är det äldre barnet under två år skulle jag absolut rekommendera att man köper en syskonvagn, är barnet över tre är det kanske i de flesta fall inte nödvändigt med syskonvagn, men det är individuellt. Mellan 2 och 3 år är en sorts gränszon där det kan vara flera faktorer som avgör om syskonvagn behöver inskaffas.
Om det äldre barnet fortfarande sover på dagtid kan det vara en bra idé med en syskonvagn så att man inte blir helt låst i hemmet under den tid barnet sover. Det behöver då vara en syskonvagn med liggläge så att det äldre barnet kan sova i den när man är ute. Men är det äldre barnet tex. på förskolan flera dagar i veckan och sover där kan man kanske acceptera att hålla sig hemma den tid barnet sover de dagar barnet är hemma. Det får man själv avgöra hur man känner.
Om den föräldralediga föräldern har körtkort och tillgång till bil och man transporterar sig mycket med bil om man ska någonstans minskar ofta behovet av syskonvagn. Tar man sig fram mer till fots eller med kollektivtrafik kan det bli jobbigt för det äldre syskonet att gå så långa sträckor och det kan vara skönt att barnet har en plats i vagnen att spänna fast hen i när man åker kollektivt.
Om man generellt lever ett aktivt liv och spenderar mycket tid utanför hemmet ökar också behovet av syskonvagn. Få treåringar har ork att springa runt på stan och ta sig mellan olika platser hela dagarna. Dessutom kanske man ofta är borta på kvällen och behöver ha en vagn som det stora syskonet kan somna för kvällen i. Då kan två vagnar fungera lika bra som en syskonvagn.
Ett annat tillfälle då syskonvagn behövs är om man vill kunna vara ute och gå långpromenader eller powerwalk med båda barnen. Visst kan treåringar gå men de håller sällan ett särskilt högt tempo så så mycket motion blir det kanske inte då. Ska man mest använda syskonvagn för detta ändamålet är kanske en syskonvagn med joggingvagns-stuk ett bra val, eller en kombinerad joggingvagn och cykelvagn.
Sedan finns förstås andra alternativ än just en syskonvagn om man vill kunna transportera två barn på ett smidigt sätt. Ett av de vanligaste hjälpmedlen är ståbräda. För att barnet ska klara av att åka på ståbräda krävs dock att hen orkar stå upp hela tiden och att hen gör som man säger och inte kliver av brädan helt plötsligt och tex. springer iväg. Det finns också ett par ståbrädor med pall till barnet, de kan vara smidiga om barnet inte orkar stå eller om man har behov av att spänna fast det. Vi har testat EasyXRider, men jag tyckte den var ganska klumpig och den gick inte att fälla upp när den inte används så den stannade inte så länge här. En ständig följeslagare är dock vår ståbräda Buggyboard Maxi som jag tycker mycket om och som används på nästan alla vagnar vi testar. Ståbräda kan fungera mindre bra under vintern, speciellt om man bor där det är mycket snö, då kan syskonvagn vara ett bättre alternativ.
Man kan också fundera på om det är ett alternativ att ha två vagnar, en till varje barn. Ni har kanske redan en sulky och en liggvagn och kan klarar er med dem? Kanske med ståbräda på liggvagnen som komplement. Det kan vara ett alternativ om man är två vuxna som tar hand om barnen ofta eller mest behöver en vagn för den äldre att sova i om man är borta på kvällarna.
Det finns också en hel del andra lösningar för att transportera två barn, tex. syskonsitsar och sidovagnar till olika vagnar, de har jag skrivit mer om här.
Min egen historia då, när jag väntade mitt andra barn för drygt sju månader sedan så valde vi som det mesta när det gäller barnvagnar att gå “all in”. Vi har två år och 10 månader mellan barnen och eftersom jag inte har körkort och min man jobbar oregelbundna arbetstider men en del kvällar och helger kände jag att jag hade behov av att kunna ta mig ut med båda barnen så köpte vi en syskonvagn. Förutom det hade vi också en ståbräda med pall och en vanlig ståbräda (och en hel hög med singelvagnar såklart). I vissa situationer har det varit ovärderligt med syskonvagn. Min äldsta är inte riktigt att lita på alltid utan kan få för sig att springa iväg eller stanna mitt på gatan och vägra gå en millimeter. Då är det riktigt skönt att ha en vagn att spänna fast henne i kan jag tala om. Vi upptäckte ganska snart att om vi vuxna var med båda två gick det bra att låta henne variera mellan ståbräda och att gå själv. Då fanns det alltid någon som kunde hålla henne i handen och jaga efter om hon sprang iväg och den andra kunde passa den lille. Vi har använt syskonvagn ganska regelbundet från det att lillen föddes i februari tills sommaren ungefär. Nu har vi “bara” en syskonvagn kvar och den används väldigt sällan. Så nu när stora börjar närma sig 3,5 år känner jag att vi skulle kunna klara oss fullt ut med bara singelvagn och ståbräda. Det bygger dock ganska mycket på att jag håller mig hemma så mycket som möjligt och inte gör några större utflykter när jag är ensam med barnen. Ska vi vara borta på kvällen eller gå promenader tillsammans tar vi två singelvagnar. Jag skulle dock vilja ta mig ut på promenader själv när jag är ensam med båda barnen så för sådana tillfällen har jag fortfarande behov av en syskonvagn.
Är man rädd att man ska köpa en syskonvagn som bara blir stående så rekommenderar jag att köpa en begagnad vagn, de går ofta att sälja igen till ungefär samma pris, det är alltid en smart affär. Sedan går det faktiskt att köpa en syskonvagn efter att bebisen är född om man känner att behovet uppstår, allt behöver inte vara fixat och färdigt och hugget i sten innan bebisen dyker upp 🙂 (men då får man kanske vara lite flexibel med tanke på leveranstiden på vissa vagnar, eller ta det som dyker upp på begagnatmarknaden).
Så nu har du fått lite tips på vad man kan ha i åtanke när man funderar på om man behöver en syskonvagn eller inte. Men alla är olika och du känner dig och dina barns behov bäst, det är du som bäst kan avgöra om du tror syskonvagn behövs i din familj.
Vilken dubbelvagn är det längst upp med vändbara delar, ergonomiskt handtag och gula suffletter?
Kronan Syskon 🙂
Vilken bra info på din blogg, jag besöker den ofta!!
Behöver ditt tips om du har tid! Jag har en ettåring och en treåring och nu kör vi runt i en Bugaboo donkey som jag har älskat men kidsen börjar bli lite för stora för den!
Jag söker en syskonvagn som är :
Rymlig och bekväm för barnen
Klarar terräng på skogspromenader
Lätt att fälla ihop men ok om den är stor
Sitsarna brevid varandra, ok om framåtvända
Vad tror du??
Sååå tacksam för svar!
Babyjogger City Mini GT Double (dock lite osäker på hur väl den klarar terräng), BT Jogger terrain Twin, Bumbleride Indie Twin.
Hej!
Tack för en jättebra blogg! Vi väntar tillökning mars nästa år, och vår dotter kommer då vara ganska exakt två år. Vi kommer behöva syskonvagn eftersom vår dotter fortfarande kommer behöva kunna sova i vagn och vi är mkt ute med hundar och måste kunna ta med båda barnen. Vi är dock lite oroliga att vår dotter snabbt ska bli för lång för syskonvagnen, och undrar vilken modell du rekommenderar som har rymliga sittdelar? Hon sitter nu i en kronan city, och har inte jättegott om benplats i den. Vi skulle föredra en vagn med vändbara sittdelar. På förhand tack för hjälpen! Mvh Maria
Emmaljunga Double Viking (eller Super Viking Double) är den vändbara syskonvagnen med störst sittdelar. Men det är generellt mer plats (särskilt på bredden) i en vagn med framåtvända sittdelar, tex. BT Jogger Terrain och Bumbleride Indie Twin är rymliga.