Även Phil & Teds hade en hel del nyheter att presentera på Köln-mässan. De kommer bland annat men en helt ny modell som heter Phil & Teds Voyager. Det är en Inline-vagn dvs. en vagn som kan användas till två barn med en syskonsits baktill och för första gången kommer huvudsitsen att kunna vara vänd mot föräldern, även när syskonsits används. Vagnen kan dessutom fällas ihop med både huvudsitsen och syskonsitsen monterade på vagnen. Dessutom kan både huvudsitsen och syskonsitsen göras om till liggdelar med plant liggläge genom några klick, liggdelen kan också användas ståendes på golvet inomhus. Huvudsitsen har en stor solkeps på suffletten, det finns också förvaringsfickor på sidan med uttag för hörlurar. Sittdelarna har en sele som är fem separata delar där varje del knäpps för sig.
Etikettarkiv: Phil &Teds Smart
Ny Phil & Teds Smart 2013
Nu presenterar Phil & Teds en ny uppdaterad version av sin sulky Smart. Jag har själv haft en Phil & Teds Smart som jag inte var så förtjust i, så lite uppdateringar är verkligen på sin plats. Vagnen har fått ett helt handtag istället för delat som det var innan. Den har också blivit 4 cm smalare och är nu bara 53 cm bred. En annan väldigt välkommen nyhet är att den har fått ett litet fotstöd på sittdelen så att i alla fall de minsta barnen får stöd för fötterna. Själva sitsen (som är helt i plast) har också blivit mjukare. Även selen ska ha blivit förbättrad och vara ännu enklare att justera. “Gamla” Phil & Teds Smart till vänster och Phil & Teds Smart 2013 till höger.
Även utseendet har blivit ordentligt förändrat på nya Phil & Teds Smart. Numera har den svart chassi och både sittdel och sufflett finns i massor av olika färger som du kan mixa och matcha hur du vill. Det går självklart att köpa till extra suffletter och sittdynor så att man kan variera sig. Med anledning av det har suffletten också fått en ny enkel fastsättning med hjälp av dragkedja. På Phil & Teds hemsida finns ett verktyg där du kan sätta ihop din egen design på din Smart.
Till Phil & Teds Smart finns en adapter som kallas Verso som gör den vändbar, tidigare har man behövt köpa till den som ett extra tillbehör men nu ingår den.
Jag tyckte de största nackdelarna med P&T Smart var att den inte har något upprätt sittläge när den är bakåtvänd, och knappt något liggläge när den är framåtvänd. Dessutom går den bara att fälla ihop med sittdelen framåtvänd och blir väldigt lång ihopfälld. Inget av detta tycks vara något som man åtgärdat tyvärr.
Phil & Teds Smart går att använda med Peanut-liggdel eller med babyskydd. Vagnen väger bara 8 kg och blir 101x53x20 cm hopfälld. Maxvikten i sittdelen är 20 kg när den är framåtvänd och 15 kg när den är bakåtvänd.
Vagnen ska börja säljas i mitten på februari, men jag vet inte när den börjar säljas i Sverige. Beställer man den från Phil & Teds hemsida kostar den 2800 kronor inklusive en sufflett, sittdyna kostar 270 kronor. Mer information finns på Phil & Teds hemsida.
Mailfråga: Jag behöver en bakåtvänd eller vändbar sulky eller resevagn, vilka finns det?
Första gången jag skrev det här inlägget fanns nog någonstans runt sex vagnar listade, det fanns inte fler då, sedan dess har marknaden förstått den stora efterfrågan och utbudet har ökat enormt, jättekul!
Den populäraste och kanske även den första(?) vändbara sulkyn är Bugaboo Bee. Den finns i tre olika versioner, Bee Classic som såldes 2008-2010, Bee + som såldes 2010-2014 och Bee3 som kom i september 2014. Bee classic har hela hjul och lång sufflett. Den har nästan plant liggläge, men inte helt upprätt sittläge. Bee+ är det lättare att vända sitsen och justera selen på. Den har mer upprätt sittläge. Bugaboo Bee3 har nytt mjukare material på suffletten, sufflett som förlängs med dragkedja längst bak och annat material på sittdynan, den har även en helt ny sele. I samband med att Bee3 introducerades kom även en liggdel till Bee som också passar Bee+. Från vänster, Bugaboo Bee Classic, Bugaboo Bee+ och Bugaboo Bee3.
Bugaboo Bee väger bara ca 9 kg, den har nästan fullt liggläge, vändbar sittdel och ställbart teleskophandtag. Den går att fälla ihop både med sittdelen framåtvänd och bakåtvänd. En ny Bee kostar ca 5900 kronor men de finns att köpa begagnade. Bee classic finns då för ca 1000 kronor och uppåt och Bee+ för ca 2500 kronor och uppåt. Läs min recension av Bugaboo Bee+.
Första intrycket av Phil & Teds Smart
Vi har utökat vagnparken här hemma med en Phil & Teds Smart som vi ska ha som resevagn. Den kom idag och vi har bara kört den inne i lägenheten så detta blir bara mina spontana reaktioner. Så småningom kommer vi komplettera med en sittdyna och en verso adapter som gör vagnen vändbar. Jag kommer jämföra den en del med Emmaljunga Ozone eftersom det är den vagn jag har mest erfarenhet av att köra.
Här sitter min dotter Tilda, 8 månader i den. Hon trivdes bra. Det blir dock inget fotstöd för så små barn (man ser fotstödet mellan framhjulen). Sitsen är rätt smal och sittytan är inte speciellt djup men jag vet att andra använt vagnen till äldre barn så det borde funka.
Handtagen är inte justerbara och sitter nästan direkt över hjulen vilket gör att hävkraften blir dålig och det blir svårt att få upp vagnen på bakhjulen. Av samma anledning är också vagnen lite trögstyrd, mer trögstyrd än vår Ozone och då väger ändå denna 3 kg mindre.
Suffletten är mer ett solskydd, tyget är riktigt tunt och jag skulle tro att det blåser rakt igenom den. Den sitter inte fast i sittdelen vilket gör att barnet lätt kan leka med den och det har Tilda redan förstått, trots att hon bara är 8 månader och endast suttit i vagnen några minuter. Men jag tror att suffletten ger riktigt bra solskydd och man kan flytta den hur man vill vilket är ett plus!
Hjulen är riktigt stora, 24 cm i diameter bak och 20 cm i diameter fram. Framhjulen är alltså större än Ozonens framhjul vilket jag tycker är jättebra, det gör antagligen vagnen mer lättkörd på ojämnt underlag.
Viloläget på vagnen är otroligt futtigt, men det är tillräckligt för att huvudet inte ska trilla framåt när barnet sover och jag tror att Tilda kommer kunna sova bra i den ändå. Dessutom blir liggläget mycket bättre om man sätter dit adaptrarna. (Sittdelen är i viloläge på bilden ovan). Från början tyckte jag det var svårt att fälla sittdelen till viloläge men efter att ha testat ett par gånger så börjar det gå enklare så man vänjer sig nog.
Vagnen är otroligt lätt att fälla ihop vilket är jättebra, tyvärr försvinner den lättheten om man har sittdelen bakåtvänd. Det går att fälla ihop vagnen så men då hamnar sittdelen på tvären och vagnen blir då jättestor (Se video här ca 3 min in). Alltså måste man ta bort sittdelen när man fäller ihop vagnen om man har sittdelen bakåtvänd. Jag har ju inte adaptrarna själv än men jag tror det borde funka att lägga sittdelen ovanpå chassit, då slipper man ta bort adaptrarna och sätta dit sittdelen igen. Men då har du å andra sidan en vagn i två delar som inte går att bära på något smidigt sätt. Något som dock är jättebra är att det går att låsa vagnen hopfällt så att den inte fäller upp sig, den blir väldigt enkel att bära då.
Det har varit svårt att hitta mått på vagnen hopfälld MED hjul på så nu har jag tagit mina egna mått. 100 x 57 x 25 cm fick jag det till och det gör mig lite besviken faktiskt. Framförallt tycker jag att den blev väldigt lång och det är framhjulen som sticker ut rätt mycket. De är dessutom ganska svåra att ta av, man måste ha något långt att peta med eftersom pluppen som man ska trycka in sitter en bit in. Men för flyg- eller biltransport går de absolut att ta av och även bakhjulen (som är lätta att ta av). Utan hjul blir vagnen 75 x 45 x 20 cm (jag har dock inte kontrollmätt detta).
Varukorgen är ganska liten, men helt okej för en så liten och smidig sulky och bromsen är enkel att hantera.
Jag tycker vagnen känns lite skraltig, nästan lite ömtålig. Vår Ozone känns mycket mer gedigen och hållbarare. Tex. så skramlar hela vagnen varje gång man kör över en tröskel.
Sammanfattning
(och här har jag bara tagit med det jag själv tycker är viktigt)
+ Sittdelen är VÄNDBAR (med adapter)
+ Stora hjul
+ Lätt att fälla ihop
+ Lätt
+ Liten (framförallt platt) hopfälld utan hjul
– Svår att få upp på bakhjulen
– Ganska lång hopfälld med hjulen på
– Dålig och lekvänlig sufflett
– Jobbig/stor att fälla ihop med sittdelen bakåtvänd
Jag kommer komma med en mer utförlig recension när vi använt den mer och testat med adaptrarna. Men det dröjer nog några månader eftersom det inte direkt är någon vintervagn 😉 Jag avslutar med en bild på Tilda som också vill utforska sin nya vagn 🙂
UPPDATERING 2/1 -12: Efter att ha kontrollmätt visade det sig att den inte alls blev 75 cm lång hopfälld utan drygt 90 cm. Vi kontaktade Phil & Teds angående detta, de sa att måttet egentligen skulle vara 95 cm och har nu ändrat detta på hemsidan. På grund av detta och eftersom vi inte var så nöjda med vagnen i övrigt har vi lämnat tillbaka den, så det blir ingen mer recension av denna vagnen, vi får se oss om efter en annan resevagn istället.