Bädda i barnvagnen

Många blir ofta osäkra på hur de ska bädda i barnvagnen, framförallt i liggdelen när barnet är nyfött. Det finns många olika alternativ, vilket troligtvis gör det hela så svårt. Jag kommer inte säga vilket alternativ jag tycker är bäst utan jag kommer ge flera olika alternativ och ge lite tips angående vad man ska tänka på när man bäddar barnvagnen.

Först lite grundläggande info. Enligt socialstyrelsen ska en mjuk kudde användas när barnet ligger på rygg (vilket det ska göra när det sover). Detta för att barnet inte ska få platt huvud.

För att minska risken för plötslig spädbarnsdöd ska barnet enligt socialstyrelsen hållas varmt, men inte för varmt, därför är det viktigt att öppna upp och ta av barnet när man kommer in tex. i affärer. Det är också viktigt att barnet kan röra sig.

En vagn har i princip alltid en skyddande sufflett och ligger barnet i en liggdel har det dessutom redan skydd både från sidorna och uppifrån (om du använder liggdelslocket). Detta gör att det inte blåser inne i vagnen och att temperaturen inne i vagnen blir en annan än den utanför. Är du osäker på temperaturen i vagnen finns små termometrar att köpa som du kan placera i liggdelen eller till och med inbäddade som bebisen, för att se vilken temperatur det är. Ett annat gammalt trick är att känna på barnets nacke så att hen inte är för varm.

Lager på lager-principen har du säkert hört talas om och jag tycker den fungerar ganska bra även i barnvagnen. På det sättet är det lätt att plocka av kläder om bebisen blir lite för varm och anpassa efter olika temperaturer under dagen.

Höst/Vår

Hur man ska bädda beror förstås på vilken årstid det är och hur varmt det är. Såhär på hösten när det börjar bli lite kallare kan man tex. bädda med fårskinn och en filt. När du använder fårskinn i vagnen är det viktigt att det är ett fårskinn som är avsett att användas till barn, inte ett som är avsett att användas som matta, för de behandlas på olika sätt. Et fårskinn är naturligt och transporterar bort fukt. Det svalkar på sommaren och värmer på vintern så det kan egentligen användas året runt. Den här filten kommer från The Buppa Brand och är i dubbel trikå.

DSC01548

Man kan också bädda med en tunnare åkpåse. Detta är en softshellåkpåse från The Buppa Brand.

DSC01547

Till det här hade jag valt att sätta på bebisen en mössa, varma sockar och ev. en tjockare tröja om det är riktigt kallt. Även vantar om bebisen gillar att sticka ut händerna. Jag hade inte använt en overall (i alla fall inte en tjock vinteroverall) eftersom det blir för varmt när det fortfarande är mellan 5-10 grader i skuggan. Vill man ha overall på bebisen så räcker det nog med bara den, eventuellt en tunn filt också.

Vinter

På vintern måste man förstås bädda lite varmare och man kan också behöva anpassa från dag till dag eftersom temperaturen varierar. Då kan lager-på-lager-principen komma till användning.

DSC01552DSC01553

Här har jag bäddat med fårskinn i botten och en tjock filt från Elodie Details över. Man skulle också kunna använda tex. en ullfilt eller ett vanligt täcke med påslakan (finns anpassat för barnvagn). Bebisen har på sig overall (detta är en vindfleeceoverall från Polarn och pyret) och en tjock mössa (denna från Lindex). Över detta skulle jag också använda liggdelslocket. En fördel med att klä bebisen i overall är att man lätt kan ta upp hen även om det är kallt ute. Bebisar har som bekant en tendens att vara lite oberäkneliga och vakna och skrika lite när som. Har man bebisen tunt klädd i en åkpåse måste man då plocka upp hela åkpåsen om inte bebisen ska frysa. En annan fördel är som sagt att det är enklare att anpassa genom att plocka bort någonting, eller byta ut filten beroende på dagstemperatur och även under dagen.

DSC01741

Här har jag bäddat med Kronans åkpåse för liggvagn, denna i Littlephant-design. Om man ska bädda med åkpåse ska man inte ha för mycket kläder på barnet, vinteroverall och åkpåse är sällan nödvändigt utan blir mest bylsigt och för varmt. Klä hellre bebisen i en tjock mössa, tossor och vantar och eventuellt fleccekläder eller ullkläder, kanske en tunn ulloverall eller fleeceoverall. De flesta åkpåsar är gjorda för att klara temperaturer ner mot 20-25 minus. Fördelen med åkpåse tycker jag är att man “slipper” ta på barnet så mycket kläder. Ofta räcker det med mössa och tossor och eventuellt en tjockare tröja för att barnet ska ha det varmt och skönt i åkpåsen.

De allra flesta “vanliga” åkpåsarna är för stora för liggdelen, så åtminstone om man har en liggdel av lite mindre modell eller en lift så kan det vara en bra idé att köpa en åkpåse som är anpassad för liggdelen (om man nu väljer åkpåse). Förutom Kronans modell här ovanför finns BOZZ Mini/BOZZ Small och Teutonia Mini Nest. Emmaljunga har också en särskild babyåkpåse och 7 am Enfant har också mindre åkpåsar.

Ett annat alternativ är ett mellanting mellan åkpåse och overall, som finns att köpa i flera olika klädaffärer. Vissa gör också att växla så att nederdelen kan vara antingen overall eller åkpåse.

Kappahl-åkpåse[3]Åkpåse-H&MÅkpåse-POPÅkpåse-Lindex

Många liggdelar är dåligt isolerade (oftast inte isolerade alls) under, vilket gör att det ofta kommer in kyla underifrån. Om man inte vill bädda med fårskinn i botten har jag ett litet tips. Man kan klippa ut en lagom stor bit från ett liggunderlag och lägga i botten på liggdelen, under madrassen. Då isolerar det bra och bebisen får det varmt och skönt i liggdelen.

Sommar

På sommaren handlar det oftast mer om att svalka än att värma. Då kan du bädda i botten med bara ett bomullslakan. Undvik helst plastad frotté eftersom det inte andas och barnet lätt blir svettigt då. Lägg hellre en frottéhandduk emellan då, som suger upp det värsta. En liten kudde behövs också och ibland också en filt. En gallerfilt eller hälsofilt är extra bra på sommaren eftersom den är hålstickad och därmed andas bra. Om barnet skulle råka få upp filten över ansiktet så blir det ingen kvävningsrisk.

DSC01554

På sommaren får man heller aldrig glömma att ge skugga till barnet, hela barnet. Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus så det är extra viktigt att skugga då. Men samtidigt får man aldrig täcka över vagnens öppning helt eftersom det förhindrar luftcirkulationen i vagnen, det gör att det blir både varmt och syrebrist. Välj därför ett “riktigt” solskydd som gör att luften kan cirkulera. Här har jag solskärmen Brio Shade Me. Mer info om solskydd finns här.

DSC01556

Barnvagnen på bilderna är en Kronan Duo S om någon undrar.

26 thoughts on “Bädda i barnvagnen

  1. Mary

    Tack för det här inlägget! Jag har funderat mycket på hur vi ska bädda för vår första bebis som kommer i början av december. Vi har en hårdlift så det blir inte lika mycket plats som i en liggvagn, därför har jag funderat på den där åkpåsen från kappahl som finns med i inlägget. Då kan man som du skriver ta upp bebisen både med och utan åkpåse beroende på utetemperatur.

  2. Hanna

    Nu är det svårt tycker jag, hösten (antar att det är lika klurigt på våren också). Då det är så stora temperaturskillnader på morgon, dag och kväll!

  3. Anna

    Kan du skriva ett inlägg om vad du tror om tectake vagnen? Och vad det annars finns för budgetvagnar med sitt och liggdel.

  4. angelica

    Hej!

    Fantastisk blogg!!!!
    Undrar lite hur du tänker kring vinterbäddning i en mjuklift, ex en till kronan duo?

    Hälsar, Angelica

    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag har tyvärr väldigt liten erfarenhet av mjukliftar. De är ofta ganska bäddade och ombonade i sig själva. De gånger jag använt mjuklift har jag haft overall på bebisen och en tjock filt ovanpå, men då har det inte varit jättekall vinter.

  5. Josefine

    Hej

    Jag har en fråga. Du skriver att man kan använda en filt och fårskinn i barnvagnen på hösten.

    Tror du att det går att bebisen har tunn mössa och björndräkt/åkpåse på sig till det? Med björndräkt menar jag en sådan: http://www.kappahl.com/sv-SE/kappahl/kids/alla-barnplagg/670570/
    som är gjord i främst bomull. Jag får barn i augusti och funderar på om bebisen kan ha en sådan åkpåse och sedan byta till fleeceoverall i strlk 74 när vintern/kylan börjar komma.

    På det har jag alltså fårskinn under bebisen, liten kudde,mössa och en varm filt över. Och sedan liggdelsskyddslocket.

    Tror du att det funkar?

    Tacksam för svar.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tror jag absolut funkar, jag tror du kan ha mindre än så beroende på hur varmt det är. Bara fårskinn, en kofta och mössa å bebisen och filt över skulle jag säga räcker i början av hösten.

  6. Emma

    Hej!

    Vi får vårt första barn i början av november och har köpt den mörkblå åkpåsen/overallen från Newbie som du har på bild här i inlägget. Vad bör bebisen ha på sig i overallen? Räcker det med en varmare tröja, varm mössa, tossor och kanske små vantar? Vi har ett klippt liggunderlag som isolering under madrassen i liggdelen, troligtvis kommer vi ha ett fårskinn i vagnen också. Och så ”locket” till liggdelen på det. Vi bor i södra Sverige, så temperaturen brukar normalt sett hålla sig runt nollan.

    Tacksam för svar – det här är ju skitsvårt!! 🙂

    1. Elin Inläggsförfattare

      Det tror jag absolut räcker. Antagligen behöver du inte ens ha en tjockare tröja i åkpåsen den största delen av vintern. Man får tänka på att det är mycket varmare i vagnen än vad det är ute i blåsten. Man kna också känna i barnets nacke om hen är varm. Det är vanligare att man tar på barnet för mycket än för lite.

  7. Anna

    Hej

    Om man har vinteråkpåse ska man ja fårull under för å minska drag nerifrån menar du?

    1. Elin Inläggsförfattare

      Nä, om man har vinteråkpåse tror jag inte det är nödvändigt. Men om man väljer att bädda med täcke och lakan, så bör man ha fårskinn eller en liggunderlagsbit under bebisen så att det inte drar.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, alla fårskinn som säljs i babybutiker är okej, det är de som säljs på tex. Ikea eller Rusta som egentligen är mattor som man ska akta sig för.

      1. Carolina

        Fick ett fårskinn av en släkting. Har använt det i 2 månader till vår lilla son nu. Men fick veta idag att det är från Ikea. Vad är det som gör att man inte ska använda det i barnvagn?

        1. Elin Inläggsförfattare

          Det är en matta och kan behandlas med ämnen som inte lämpar sig för att ha mot huden på en baby.

  8. Michaela

    Hej.
    Tror du det räcker med filt över bebisen i april eller ska man sattsa att bädda med täcke ?

    1. Elin Inläggsförfattare

      Beror ju helt på hur varmt det är i april, vad barnet har på sig och vilken filt man använder. Har barnet någon typ av overall bör det räcka med filt.

  9. Jessica

    Hej, vi kommer få vårt första barn nu i juni/juli och vi har ingen aning om hur vi ska klä bebben under sommaren eller hösten. Vi införskaffa barnvagn och fick då med en vinter åkpåse, men det blir ju för varmt på sommaren. Har köpt täckte och kudde men då kanske täcket blir för varmt också? Vi funderar på att köpa overall (en tunnare) eller en jumpsuit, skulle det vara lämpligt på sommaren? Annars har vi typ bara boddys..

    Tacksam för alla tips man kan få!

    1. Elin Inläggsförfattare

      Ja, en bomullsoverall kan funka om det är lite kallare. Annars funkar filtar väldigt bra tycker jag, man kan ha olika tjocklek och olika varma beroende på väder. Gallerfilten är superbra när det är varmt.

  10. Sofia

    Hej, jag kan inte se att socialstyrelsen rekomenderar att man ska ha kudde till spädbarn. Det jag hittar när jag googlar runt är att man inte ska ha någon kudde utan vända på huvudet för att minska platthet. Kudden verkar mer vara en kvävningsrisk…

  11. Anna

    Sofia, socialstyrelsen uppdaterar dina råd i takt med forskning etc och blogginlägget skrevs 2013.

  12. Anna

    Kan man ha fårskinnet UNDER madrassen i vagnen? På madrassen vill jag ju bädda med ’kiss-skydd’och lakan…. sen tänkte jag ha bebisen i en Sk. Overall-Åkpåse och ev locket till liggdelen.

    Vår bebis är beräknad i Januari ?

  13. Pingback: Hur bäddar man en barnvagn? – Tips och tricks för alla årstider • Barnlandet

  14. Rebecca

    Hej! Skulle man kunna ha fårskinn under madrassen istället för på? Slippa ha skinnet direkt mot bebis. Jag tänker att det är isoleringen jag vill åt.
    Mvh Rebecca

Kommentarer är stängda.