De flesta tänker nog att ett eget inlägg om hur man packar upp och monterar en barnvagn inte är nödvändigt, men faktum är att det finns en hel del olika saker som kan vara bra att tänka på.
När du köper en barnvagn på internet, eller väljer att få den levererad i kartong från affären så finns det en del saker som är bra att tänka på. Vissa saker som brukar göras i affären innan vagnen säljs “missar” du om du beställer från internet.
Det första du ska göra, redan när du hämtar ut vagnen eller tar emot den, är att kontrollera så att kartongen är hel och inte har några skador. Har den skador ska du påpeka och reklamera det direkt. Det är alltid fraktbolaget som hanterar en sådan skada.
Om kartongen är hel så är det bara att öppna kartongen och ta ut vagnen. Det första du ska göra är sedan att leta reda på bruksanvisningen. Det bör stå där i hur du ska gå tillväga för att sätta ihop vagnen.
En sak som är bra att göra som oftast inte står i bruksanvisningen är att fetta in hjulaxlarna. Det gör att hjulen rullar bättre och skyddar hjulaxlarna från smuts, fukt och rost. Jag brukar använda universalfett som jag smörjer på med lite papper.
Även svängbara framhjuls hjulaxel kan smörjas in så att de snurrar bättre. Detta är något som ofta görs i affären när vagnen monteras ihop men som du alltså behöver göra själv om du köpt vagnen omonterad. Det kan också skilja mellan olika vagnar och tillverkare om smörjning rekommenderas och vilken typ av smörjmedel, så kolla upp det för just din vagn om du är osäker.
När du sedan satt ihop hela vagnen, kontrollera så att allt fungerar som det ska. Har du beställt en duovagn är det viktigt att du även packar upp och kontrollerar sittdelen. Garantin gäller oftast bara 6 månader till 1 år och om du låter sittdelen ligga tills den ska användas kan garantitiden ha gått ut.
Om du köpt barnvagnen direkt från internet har du antagligen inte fått en demonstration av vagnen så som man brukar få när man köper en vagn i butik. Därför är det extra viktigt att du läser bruksanvisningen så du vet hur de ska använda vagnen och hur du får och inte får använda den.
Men när du gjort det är det bara att tuta och köra. Nu har du gett vagnen en bra start men för att behålla ett högt andrahandsvärde och få en vagn som håller länge krävs visst underhåll, läs mer om det här.