Att veta vad som är skillnaden mellan olika sorters liggdelar är svårt för många och många vagnar har denna valfrihet (men inte alla). Därför tänkte jag hjälpa er lite i det valet och beskriva de olika alternativen och deras för- och nackdelar. Det finns tre sorters liggdelar: separat liggdel, mjuklift eller hårdlift. Vi börjar med att reda ut begreppen, det är egentligen ganska enkelt, en lift är något som man lägger i sittvagnen, en hårdlift har hårda sidor och en mjuklift har mjuka sidor. En separat liggdel sätts fast direkt på chassit istället för sittdelen.
Separat liggdel: En separat liggdel sätter du fast på chassit istället för sittdelen. Liggdelen har nästan alltid en egen sufflett. Den typ av vagn kallas duovagn. Fördelen med att ha en separat liggdel är att den ofta är stor, vilket gör att barnet inte växer ur den lika snabbt. Du kan ibland välja en annan färg på liggdelen än på sittdelen, vilket man kan tycka är roligt. Det är svalt och luftigt för barnet i liggdelen på sommaren och det finns plats för många täcken och overaller i den på vintern. En separat liggdel är ofta lättare än sittdelen vilket gör att vagnen blir lättare när du använder liggdelen. Det är ofta dyrare att köpa en separat liggdel än att köpa en lift, men du kan å andra sidan sälja den sedan när du använt den klart. Nackdelar är att den tar upp förvaringsplats när den inte används och att du måste lyfta upp barnet om du vill ta med dig det någonstans där du inte kan få in vagnen. Vissa liggdelar har bärhandtag eller går att bära i suffletten, men det blir lite bökigare än med en lift. Du måste ha en liggdel av samma märke som vagnen (till skillnad från en lift).
Mjuklift: Är en lift som läggs i vagnen, alltså i sittdelen. Vagnen blir då en kombivagn. En mjuklift har mjuka sidor och ett lock som ibland inte går att ta av helt. Den sitter ganska tätt runt barnet vilket gör att den är varm, vilket kan vara bra på vintern men mindre bra på sommaren. En mjuklift är ofta den som går att använda längst eftersom många mjukliftar går att göra om till åkpåse eller sittdyna. Mjukliftar har bärhandtag som gör att man kan lyfta ur liften ur vagnen när bebisen fortfarande ligger i. Detta kan vara bra om man bor i en lägenhet där man måste lämna vagnen i trapphuset eller förrådet och man kan också lätt ta med sig bebisen in hos vänner eller på caféer även om den fortfarande sover. En mjuklift gör vagnen tyngre eftersom sittdelen ofta är ganska tung och en lift gör 2-3 kg extra tyngd på vagnen. En mjuklift är oftast mindre än en separat liggdel eftersom liften måste få plats i sittdelen. Om du väljer en mjuklift måste du inte köpa samma märke som på barnvagnen, då kan du välja ett billigare märke på mjukliften och spara många hundralappar om du önskar det.
Hårdlift: Hårdliften har egentligen samma egenskaper och funktioner som mjukliften förutom att den har hårda kanter vilket gör att den är luftigare och svalare för barnet. Hårdliften har också bärhandtag och den väger också ca. 2-3 kg. Det går inte att göra om en hårdlift till åkpåse. Även hårdliften har bärhandtag och går att bära med sig. Det kan vara svårare att hitta en hårdlift av ett annat märke som passar vagnen. Hårdliften är ofta billigare än en separat liggdel. En vagn med hårdlift blir en kombivagn. Det kan skilja på mått och vikt mellan hårdlift och mjuklift, men det måste man kolla upp (t.ex. på barnvagnstillverkarens hemsida).
Många liggdelar och liftar går att köpa begagnade till ett bra pris, fördelen med att köpa begagnad liggdel är att liggdelen oftast inte är använd så länge, så den har sällan hunnit bli sliten. Ofta går det att köpa äldre liggdelar och de passar lika bra till en ny vagn (kontrollera dock detta innan du köper liggdelen). Exempel på liggdelar som finns billiga på blocket är Emmaljungas Citykorg (som passar nästan alla deras modeller) och teutonias fashion liggdel. Även mjukliftar och hårdliftar går att hitta till salu begagnade. Nu är det dags för att gå vidare till del 5.
Tack! Äntligen en mer ingående beskrivning av liftarna, mer än att en hårdlift har hårda kanter och en mjuklift mjuka… Tack för en i övrigt bra blogg också, har hittat många bra tips och är speciellt glad över info om de lite äldre vagnarna =)
Pingback: Mina bebis-tips! Del 1: inköp inför – hultans