Jag har i samarbete med Jollyroom testat åkpåsen Voksi Urban. Ända sedan jag fick mitt första barn har det varit en dröm för mig att testa en Voksi-åkpåse, åkpåsarnas Rolls Roys, och nu när det antagligen är sista vintern som mitt andra barn använder åkpåse så kände jag att det verkligen var dags. Jag är därför riktigt glad att ha fått chansen att genom Jollyroom testa en Voksi Urban. Men den stora frågan är ju, var den så bra som jag trodde?
Jag har åkpåsen i en av de nya melerade färgerna som kom i höstas, den heter Metallic Melange. Till varje Voksi Urban ingår en pingvinkudde i fleece som sitter med kardborre i åkpåsen, jag tyckte inte att den var så estiskt tilltalande så den har jag inte använt.
Voksi gör nästan bara åkpåsar i naturmaterial, och så är fallet även med Voksi Urban. Voksi Urbans underdel är fylld med mjuk och värmande ull medan locket (eller locken för att vara korrekt) är fyllda med 90 % dun och 10 % fjädrar. Detta gör att åkpåsen håller värmen riktigt bra och går att använda till låga temperaturer. Samtidigt är naturmaterial och särskilt ull bättre på att reglera temperaturen än vad syntetmaterial är, så det är mindre risk att åkpåsen blir för varm så att barnet svettas. Här i södra delen är Sverige har vi sällan så kallt, det har varit nollgradigt eller några få minusgrader när vi använt åkpåsen och den temperaturen har jag stoppat ner lillen på 2 år med bara en mössa på sig utöver de vanliga kläderna. Jag känner mig helt trygg med att han håller värmen ändå. Det beror också på att åkpåsen går högt upp mot barnets ansikte och är lätt att dra åt runt barnets huvud, detta är en otroligt bra funktion. Det är den enda åkpåsen som jag vågar ha lillen i utan jacka (åtminstone när han ska sova) och det är för att den sluter åt så bra kring huvudet.
Åkpåsen är som sagt fylld med ull i botten och dun och fjädrar i locket. Innertyget är svart bomull och yttertyget i nylon och polyester är vattenavvisande och vindtätt. Till Voksi Urban ingår alltid två lock som är olika långa. Det korta locket gör att åkpåsen blir 85 cm lång vilket gör att den fungerar bra i liggdelar och den första tiden i sittdelen. Det långa locket gör att åkpåsen blir hela 117 cm lång och den kan därför användas upp till sexårsåldern.
Min son som är den som använt åkpåsen är 2 år och 89 cm lång, han var precis för lång för det korta locket så jag har använt det långa locket till honom. Dock finns det en hel del extra i fotändan till honom. Jag skulle uppskatta att den korta locket fungerar upp till minst 1,5 år. Min dotter som är snart 5 år och 107 cm lång testade också det långa locket och det var inga problem, hon får fortfarande plats i den här åkpåsen, den är otroligt rymlig. Nu händer det väldigt sällan att min dotter åker vagn men det har hänt att vi varit iväg på något på kvällen när hon ska sova och då är det riktigt skönt att veta att vi har en åkpåse som hon fortfarande får plats i så att hon kan sova skönt.
Åkpåsen har öppning för fempunktssele på baksidan med två olika höjder för axelbanden och två lägen för grenbandet. Det finns också en liten tygflärp som täcker för varje hål vilket minimerar insläppet av kall luft i åkpåsen, riktigt smart. Det är lätt att trä igenom åkpåsen, hålen för grenbandet är väl tilltagna för klumpigare spännen.
Voksi Urban har antiglidmaterial på baksidan av åkpåsen som ska göra att den sitter på plats. Det finns också en tygflik som sitter längst upp på åkpåsen och snören som sitter fast i tyget. Min gissning är att det kan användas för att sätta fast åkpåsen i vagnen, men jag vet inte exakt hur. I vissa vagnar fungerar det väldigt bra och i andra sämre, jag återkommer till det.
Längst upp i huvudänden finns också snören med dragsko så att åkpåsen kan dras åt ordentligt kring huvudändan. Viktigt är dock att man stoppar i snörena i den lilla fickan och viker bak den efter man har dragit åt så att barnet inte får tag på snörena.
I botten av åkpåsen finns, oavsett vilket lock du använder, öppning så att barnets skor kan sticka ut. Båda locken är såklart också helt avtagbara och du kan om du vill använda bara baksidan.
Som jag nämnde tycker jag att en av de bästa funktionerna är att åkpåsen går så högt upp mot barnets ansikte, men vill du ha den lite lägre, tex. om barnet vill sticka ut armarna, så går det bra att vika ner locket och fästa det med hjälp av snören med träknappar.
Eftersom åkpåsen är ganska liten och kompakt med det korta locket är min bedömning att den passar bra i liggdelar, i alla fall i lite större modeller av liggdelar. Tyvärr har jag ingen liggdel att testa den i här hemma. Med det långa locket blir den riktigt lång och passar därför bäst i riktigt rymliga vagnar. I vagnar med små sittdelar kan åkpåsen hänga ner lite vid fotändan och det är inte alltid så snyggt.
Hur den sitter är väldigt olika i olika vagnar. Bäst sitter den såklart om det går att knyta fast snörena på baksidan i någonting. I Emmaljungas vagnar fungerar det tex. riktigt bra eftersom snörena går att knyta i öglorna som finns på baksidan på Emmaljungas vagnar. På det sättet sitter åkpåsen riktigt bra på plats.
I vissa vagnar finns det en pinne som suffletten går runt som det går att knyta fast snörena i, men då får du antingen knyta dem lite löst eller lossa dem när du ska fälla vagnen i liggläge. På BT Jogger Terrain finns tex. en stång att knyta i.
I Britax B-Motion skulle det troligtvis gå att göra något liknande. Men även utan att knyta fast åkpåsen tycker jag den sitter helt okej, det hjälpen mycket med antiglid på baksidan och att selen går igenom.
I Kronan Sulky S passar nog det korta locket bättre, åkpåsen går ner en bra bit nedanför fotstödet när det långa locket används.
Eftersom åkpåsen är i ull och dun är den lite krångligare att tvätta. Jag har inte själv provat att tvätta den eftersom jag inte haft något behov (praktiskt med svart insida). Underdelen kan läggas i frysen, dammsugas och hängas på vädring. Behöver den mer djupgående rengöring ska den kemtvättas. Locken kan tvättas i maskin på 40 grader och torktumlas tillsammans med några tennisbollar.
Så, var Voksi Urban så bra som jag trodde? Ja, det får jag säga att den var. Det märks både på materialval och funktion att det är en väl genomtänkt åkpåse och det är egentligen ingenting jag saknar, förutom kanske en smartare upphängningsanordning. Visst kostar den här åkpåse en hel del, men med tanke på att man får en åkpåse som fungerar från födseln upp till 5-6 år och fungerar både för den slaskiga vintern i södra Sverige och den stränga kylan i norr så kan jag tycka att den är värd det. Den här åkpåsen är prefekt för barn som sover ute mycket då den både är i naturmaterial som håller barnet lagom varm och dessutom är riktigt lång så att den fungerar högt upp i åldrarna.
Voksi Urban finns i flera olika färger och kostar ca 2400 kronor. Du kan köpa Voksi Urban bland annat hos Jollyroom.
Hej!
Undrar om du vet om denna åkpåsen Voksi Urban passar till sittvagnen Brio Race?
Pingback: Bästa åkpåsen 2017 – Här är åkpåsarna som värmer bäst i vinterkylan • Barnlandet
Pingback: Bästa åkpåsen 2017 – Här är åkpåsarna som värmer bäst i vinterkylan • Barnlandet
Hej! Tror du att den här åkpåsen också funkar som sovsäck till barn åldern 1-6?
Typ om man bor i tält under vår/sommar/höst?
Hej.
Jag tycker att det drar kallt in i alla påsar från dragkedjan. Här finns det dessutom fler än på många andra påsar. Jag bor i södra Norrland så minusgrader hör till det dagliga, idag var det -15. Har provat dra footsack och regnskydd ovanpå åkpåsen men kylan tar sig ändå in! Så jag undrar hur Voksi har löst det bekymret? Sitter det nåt ”vindskydd” över dragkedjan på insidan? Mycket tacksam för svar!
Mvh Linn